Bereketin ve Lezzetin Glutensiz ve Şekersiz Hali: Ev Yapımı Glutensiz Aşure
Mutfaklarımızda tatlı bir telaşın habercisi olan, kazanlar dolusu kaynayan o eşsiz lezzet: Aşure... Bolluğun, bereketin ve paylaşmanın simgesi olan bu geleneksel tatlı, buğday içerdiği için çölyak hastaları ve gluten intoleransı olanlar için genellikle bir özlem olarak kalırdı. Ancak artık bu duruma bir son veriyoruz! Geleneksel lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyen, üstelik yapımı oldukça pratik olan glutensiz aşure tarifimizle tanışın.
Bu tarifte, geleneksel aşurenin ana malzemesi olan buğdayın yerine karabuğday (greçka) ve pirinç kullanarak hem daha besleyici hem de doyurucu bir alternatif sunuyoruz. Bakliyatların ve kuru meyvelerin muhteşem uyumuyla ortaya çıkan bu lezzete hayran kalacaksınız. Üstelik Naturiga’nın Hindiba Kökü Şurubu ile rafine şekersiz ve daha dengeli bir doğal şeker oranı sunan ve daha yüksek lif içeren besleyici bir aşure yapmak da mümkün.
Malzemeler:
-
1 su bardağı karabuğday (greçka)
-
Yarım su bardağı pirinç
-
1 su bardağı haşlanmış nohut
-
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
-
10-12 adet kuru kayısı
-
10-12 adet kuru incir
-
1 çay bardağı kuru üzüm
-
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
-
1 adet elma
-
1,5 - 2 litre sıcak su (kıvama göre ayarlanacak)
-
1,5 su bardağı elma suyu ya da 1 bardak elma suyu konsantresi (damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz) veya daha az şeker tüketimi için tatlı miktarını ⅓ oranında azaltıp yerine Naturiga %100 Hindiba kökü şurubu ekleyebilirsiniz.
-
1 çay kaşığı tarçın
-
5-6 adet karanfil
Üzeri için:
-
Ceviz içi
-
Fındık kırığı
-
Nar taneleri
-
Tarçın
Yapılışı:
-
Hazırlık Aşaması: Bir gece önceden karabuğdayı ve pirinci ayrı kaplarda bol su ile ıslatın. Nohut ve kuru fasulyeyi de haşlayarak hazır hale getirin. Kuru kayısı ve kuru incirleri küp küp doğrayın, kuru üzümlerle birlikte ayrı bir kapta sıcak suda yarım saat kadar bekleterek yumuşamalarını sağlayın.
-
Pişirme Aşaması: Islattığınız karabuğday ve pirincin suyunu süzüp geniş bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, karabuğdaylar ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Bu aşamada suyunun rengi biraz koyu olacaktır, bu normaldir.
-
Malzemeleri Buluşturma: Yumuşayan karabuğday ve pirincin üzerine haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi ekleyip karıştırın. Ardından doğradığınız kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve küp küp doğradığımız elmayı da tencereye ilave edin.
-
Lezzetlendirme: Portakal kabuğu rendesi, tarçın ve karanfilleri de ekleyerek tüm malzemeyi harmanlayın. Karışımın üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte, ara sıra karıştırarak yaklaşık 40-50 dakika daha pişirin. Aşurenin kıvamı koyulaşmaya başladığında elma suyu ya da konsantresi ve Hindiba Kökü şurubunu ekleyin karıştırarak 4-5 dakika daha pişirmeye devam edin.
-
Son Dokunuşlar: Pişen aşurenizi ocaktan alıp ilk sıcaklığının çıkması için 15-20 dakika dinlendirin. Bu sırada içindeki karanfilleri çıkarabilirsiniz.
-
Sunum: Aşureyi kaselere paylaştırın. Üzerini ceviz içi, fındık kırığı, nar taneleri ve bir tutam tarçın ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Püf Noktaları:
-
Aşurenizin kıvamını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Daha akışkan bir kıvam isterseniz sıcak su miktarını artırabilirsiniz.
-
Tatlı miktarını da damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Rafine şeker yerine elma suyu, elma suyu konsantresi, agave veya bal gibi daha doğal tatlandırıcılar da kullanabilirsiniz ancak bu tatlandırıcıları pişme süresi bitimine 4-5 dk kala eklemeniz daha sağlıklı olacaktır.
-
Aşurenize farklı lezzetler katmak için haşlanmış mısır, kuş üzümü veya farklı kuru meyveler de ekleyebilirsiniz.
-
Aşureyi pişirirken dibinin tutmaması için sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin.
Afiyet olsun! Bu bereketli lezzeti sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.