Proteinli Beslenme Nedir?

28-12-2023 13:48
Proteinli Beslenme Nedir?
Canlıların dolayısıyla insanların yaşam mücadelesinin önemli bir parçasıdır proteinler. Yaşamın devam edebilmesi için bazı gıdaların tüketilmesi oldukça gereklidir. Bu gereklilik listesinde proteinli besinler en üst sıralarda yer alırlar.
 
Protein, vücudumuzun hücrelerini, dokularını ve organlarını oluşturan temel yapı taşlarından biridir. Aynı zamanda enzimler, hormonlar ve bağışıklık sistemimizin bir parçası olan antikorların yapımında da ciddi bir role sahiptir. 
 
Proteinli beslenme ise proteinden zengin hayvansal ya da bitkisel besinleri günlük porsiyonlarda sürekli tüketme şeklidir. Özellikle kilo kaybetme diyetlerinde proteinli beslenme ön plana çıkar. Çünkü protein vücutta uzun sürede yakılır bu da kişiyi hem tok tutar hem de enerjisini korumasına yardımcı olabilir. 
 

İnsan Günde Ne Kadar Protein Tüketmeleridir?

 
Günlük protein ihtiyacı, bir kişinin yaşına, cinsiyetine, kilosuna, fiziksel aktivite düzeyine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak, genel olarak kabaca Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerine göre yetişkinler için günlük protein alımı, kilogram başına 0.8 ila 1.2 gram arasında değişmektedir.
 
Örneğin, bir yetişkin kadın veya erkek için genel bir öneri şu şekildedir:
 
Ortalama Yetişkinler: Kilogram başına 1 gram protein
Düzenli Egzersiz Yapanlar: Kilogram başına 1,2 gram ve üzeri protein
 
Bu öneriler, bir kişinin vücut ağırlığını kilogram cinsinden alıp, bu değeri belirtilen gram başına protein miktarıyla çarpmak suretiyle hesaplanır.
 
Örneğin, 70 kilogram ağırlığındaki bir yetişkinin günlük protein ihtiyacı:
 
1 gram x 70 kilogram = 70 gram (düzenli bir yetişkinin günlük protein ihtiyacı)
1,2 gram x 70 kilogram = 84 gram (düzenli egzersiz yapan bir yetişkinin günlük protein ihtiyacı)
 
Bu değerler, bireysel ihtiyaçlara ve yaşam tarzına bağlı olarak değişebilir. Özellikle sporcular, yoğun egzersiz yapanlar veya kilo kaybı hedefi olanlar, daha yüksek protein alımına ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle, kişisel sağlık hedeflerine ulaşmak için bir beslenme uzmanına veya doktora danışmak önemlidir.
 

Et Yerine Geçebilecek Protein Kaynakları Hangileridir? 

 
Et yerine geçebilecek protein kaynakları arasında bitkisel bazlı protein tozları önemli bir yer tutar. Organik bezelye proteini tozu ve organik pirinç proteini tozu, bu kategoride popüler ve besleyici seçenekler arasında yer alır. 
 
Organik bezelye proteini tozu; sindirimi kolay bir üründür. Protein kaynaklarını çeşitlendirmek isteyenler tercih edebilir. Özellikle vejetaryen ve vegan olan kişiler bu ürünle proteini vücutlarına alabilirler. İstedikleri tarife 10-30 gram arası kadar dahil edebilirler. Böylelikle tarifin protein oranını da zenginleştirmiş olurlar. 
 
Organik pirinç tozu da yine sindirimi kolay ve anti alerjik bir üründür. Bezelye tozuna alternatif olarak tüketilebilir ya da eşit oranda karıştırarak güçlü bir aminoasit profili elde edebilirsiniz.
 

Bitkisel Proteinler Protein İhtiyacımızı Karşılar mı?

 
Hayvansal gıda tüketmeyenler ya da zengin bir protein çeşitliliğiyle beslenmek isteyenler bitkisel protein kaynaklarını da beslenme listelerine ekleyebilirler. Bunun kararına kişinin o anki durumuna göre karar verecek kişiler ise beslenme uzmanları olabilir. 
 
Bitkisel proteinler genellikle temel amino asitleri içerir ve sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olabilir. Burada hangi bitkisel protein kaynağını tüketeceğiniz oldukça önemlidir. Bu seçime göre protein ihtiyacınızı maksimum oranda karşılayabilirsiniz. 
İyi bir protein kaynağını gösteren şey dengeli aminoasit değerleridir. Bu nedenle de bitkisel proteinleri birlikte kullanmayı daha çok tavsiye ederiz. Bir kaynakta daha az olan bir aminoasit bir diğer kaynaktan karşılanır.
Bu nedenle bezelye proteini ile pirinç proteinini karıştırarak kullanmak çok iyi bir fikirdir.
 

Bitkisel proteinler Nereden Alınır?

 
Naturiga’nın bitkisel protein kategorisinden bezelye, pirinç, klorella, Spirulina gibi ürünler ile özel olarak formüle edilmiş protein karışımlarına www.naturiga.com adresinden ulaşabilirsiniz. Günlük beslenmenize bitkisel protein kaynağı olan bu ürünleri dahil ederek protein bakımından yeterli ya da zengin bir beslenme listesi hazırlayabilirsiniz. 
İlginizi çekebilecek yazılarımız;
https://www.naturiga.com/blog/icerik/ketojenik-beslenme-nedir
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.